Kippenhok met ren maken? Volg deze 5 simpele stappen! Klik hier.

Wil jij graag een kippenhok met ren maken? Zo ja, dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel leg ik je namelijk alles uit hoe jij binnen no-time het perfecte kippenhok in elkaar zet. Dit doe ik door middel van een handig stappenplan, tips en informatie voor maken van een kippenhok. Verder geef ik ook handige info voor het houden van kippen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Veel leesplezier!

Kippenhok met ren maken

Kippenhok maken of kopen?

Een kippenhok met ren kun je kopen maar natuurlijk ook zelf maken. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van beide opties? En waarom kun je een kippenhok beter wel of niet kant-en-klaar kopen? Daarom heb ik hieronder de twee opties met alle voor- en nadelen ervan voor je op een rijtje gezet.

kippenhok met ren kopen

Een kippenhok met ren kopen is de meest simpele en snelste optie. Je hoeft natuurlijk geen materialen te kopen of het hok zelf in elkaar te zetten. Om deze redenen kiezen veel mensen voor het kopen van een kant-en-klaar hok.

Maar hieraan zitten ook een aantal nadelen verboden. De gebruikte materialen van een kant-en-klaar hok zijn namelijk vaak een stuk minder goed en duurzaam dan wanneer je deze zelf koopt. Verder is er weinig keuze en zit je vaak al gauw verbonden aan een standaard hok met standaard afmetingen.

Tenslotte is het maken van je eigen kippenhok een stuk goedkoper, en niet te vergeten een stuk origineler dan een kant-en-klaar hok.

Voordelen kippenhok kopen:

  • Snel
  • Zelf materialen kopen is niet nodig
  • Je hoeft het hok niet zelf in elkaar te zetten
  • Gemakkelijk
  • Geen klus ervaring nodig

Nadelen kippenhok kopen:

  • Meestal duurder
  • Standaard afmetingen en ontwerp
  • Niet origineel
  • Slechte kwaliteit en duurzaamheid van materiaal

Handige links wanneer je een kippenhok wilt kopen:

https://www.welkoop.nl/advies/dier/pluimvee-en-erfdieren/kippen/huisvesting

https://www.kippenhuis.nl/kippenhok-inrichten

Kippenhok zelf maken

Kippenhok met ren zelf maken

De tweede optie is het zelf maken van een kippenhok met ren. Dit is uiteraard een stuk goedkoper, maar ook nog eens super leuk en gezellig. Verder heb je voor de zelfde prijs een stuk betere kwaliteit en duurzaamheid. Ook kun je het hok helemaal zelf inrichten zoals jij het wilt, wil je bijvoorbeeld een extra grote ren of juist een mooi groot nachthok met loopplank of kippentrapje? Dan kan dat, hierin heb je als doe-het-zelver namelijk alle vrijheid in, wat uiteraard een groot voordelen hiervan is.

Maar is het maken van een mooi kippenhok dan niet erg lastig?

Nee helemaal niet, wanneer je goed ons stappenplan en tips volgt is het zelfs een fluitje van een cent, en kan je zelfs als minder ervaren klusser een mooi eindresultaat behalen!

Voordelen kippenhok zelf maken:

  • Goedkoper
  • Origineel
  • Stuk beter materiaal voor dezelfde prijs
  • Eigen ontwerp en afmetingen
  • Veel voldoening
  • Erg leuk en gezellig

Nadelen kippenhok zelf maken:

  • Materiaal moet gekocht worden
  • Minder snel en gemakkelijk dan een hok kopen

Bouwpakket kippenhok met ren

Een extra optie is het bouwen van een kippenhok door middel van een bouwpakket. Hierdoor heb je zelf geen bouwtekening nodig en krijg je het materiaal standaard erbij geleverd. Een groot nadeel van een bouwpakket is ook weer de slechte kwaliteit en duurzaamheid van het bijgeleverde materiaal. Vaak kun je dan ook voor dezelfde prijs al een stuk mooiere en beter houtsoort, gaas, verbindingsmaterialen, etc. kopen. Ook de prijs van een bouwpakket is meestal een stuk duurder, en dat terwijl het zelf maken van het hok niet veel lastiger of langzamer is.

Voordelen bouwpakket kippenhok met ren:

  • Materiaal wordt standaard meegeleverd
  • Geen extra bouwtekening nodig

Nadelen bouwpakket kippenhok met ren:

  • Slechte materiaal kwaliteit voor dezelfde prijs
  • Standaard afmetingen en ontwerp
  • Minder duurzaam
  • Je kunt geen eigen inrichting of ideeën erin kwijt

Waar moet je op letten bij het maken van een kippenhok met ren?

Hoewel het bouwen van een kippenhok niet erg lastig is zijn er wel een aantal punten waarop je moet letten bij het maken van een kippenhok . Vaak worden deze nog weleens vergeten, en kan het zomaar zijn dat je later voor verassingen komt te staan. Om dit te voorkomen heb ik hieronder een aantal punten op een rijtje gezet om dit te voorkomen. Zodat je uiteindelijk het beste eindresultaat kunt behalen.

Verschillende Kippenrassen

Het eerste punt waar je op moeten letten is het kiezen van een gewenste kippenras voor in het hok. Omdat ieder ras andere benodigdheden en behoeftes heeft is het belangrijk om hier de juiste keuze in te maken. Hierbij gaat het vooral tussen de keuze van een sierkip of legkip, omdat er nogal wat verschil zit in deze twee geef ik je hieronder nog wat meer informatie over deze rassen.

Sierkippen

Een sier kip wordt zoals de naam al zegt meestal voor de sier gehouden, ze leggen minder eieren maar leven ook een stuk langer dan de legkip (gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar). Verder heeft een sierkip een mooie en opvallende verentooi waardoor ze er erg speciaal uit zien.

Een veel gekozen sierkip is de Brahma, dit ras staat bekend om de mooie postuur en donsontwikkeling. Verder heeft dit soort over het algemeen een rustig karakter en is daardoor ook goed hanteerbaar voor kinderen.

Legkippen

Wanneer je een kip wilt houden voor de eieren kies je natuurlijk voor een legkip. Dit soort heeft vaak niet heel veel ruimte nodig, en legt zo’n 5 eieren per week. Ze hebben over het algemeen maar weinig voeding nodig en zijn makkelijk te houden. Tenslotte is het hebben van een legkip natuurlijk een erg leuke belevingen en ze leggen ook nog eens vrijwel iedere dag een lekker vers eitje.

De haan

Wanneer je begint met het houden van kippen is er de keuze om een haan bij de groep te voegen, hierdoor is de kans natuurlijk groot dat er kuikens bijkomen. Dit kun je voorkomen door iedere dag de eieren weg te nemen. Wil je dit niet? dan is het de beste keus om geen haan te nemen.

Wil je toch een haan? Houd er dan rekening mee dat een haan nood heeft aan meerdere henen, meestal rond de 4 tot 7 maar dit verschilt uiteraard per kippenras en grote van het hok. Wanneer je dit goed doet brengt een haan rust, hiërarchie en structuur in de groep. hierdoor zullen de hennen bijvoorbeeld minder vaak en snel kibbelen.

Handige links voor meer info over de verschillende kippenrassen:

https://avevewinkels.be/Advies/Detail/dier/kip/mijn-nieuwe-kip/kippenrassen/b630a

https://www.horta.org/nl/categorie/kippenrassen

https://www.kippen.nu/kippenrassen/

Locatie van kippenhok met ren

De locatie van het kippenhok met ren is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de kippen. Staat het hok op een slechte plek dan leggen de kippen minder vaak eieren of helemaal geen eieren, maar dat niet alleen soms kunnen ze zelfs ziek worden.

Ga je kippen houden in een woonwijk? Dan mag de locatie meestal geen overlast veroorzaken. Om dit te voorkomen is een goede locatie voor het hok dus zeer belangrijk. Daarom geef ik je hieronder alle info om een geschikte locatie voor het kippenhok met ren te vinden.

Lichtinval en ventilatie

Het eerste punt waarop je moet letten is licht en ventilatie. Om een schoon en droog kippenhok te houden is het belangrijk de opening van het hok naar het zuiden of oosten te richten, hierdoor komt er voldoende licht en warmte in het hok. Maar let op, voor het nachthok is dit niet het geval, deze hoort namelijk geen direct zonlicht op te vangen en moet lekker donker en koel blijven.

Voor een goede ventilatie is het handig om het kippenhok met ren een beetje in een luchtstroming te plaatsen. Hierdoor blijven er geen nare geuren hangen in het hok, en stroomt er verse lucht in. Let wel op dat het hok niet teveel in de tocht komt te staan, dit kan namelijk een negatief gevolg hebben voor de kippen. Vooral bij het houden van kippen in de winter, waarbij veel tocht ervoor kan zorgen dat de lellen en kammen van de dieren een stuk sneller bevriezen.

Nattigheid

Het tweede punt is de vochtigheid en water in het kippenhok. Belangrijk is dat het hok een goede waterafvoer heeft. Wanneer dit niet het geval is kunnen er namelijk poeltjes water in het hok komen te staan. Hierdoor is de kans op ziektes bij de kippen een stuk groter en zullen ze deze een stuk sneller onderling verspreiden. Om dit te voorkomen is het handig het nachthok iets hoger te plaatsen, waardoor het water minder snel kan blijven staan en het sneller weg kan stromen.

afmetingen kippenhok met ren

Afmetingen kippenhok met ren

Naast de locatie van het kippenhok met ren zijn ook de afmetingen erg belangrijk. Voor een standaard grote kip is de minimale afmeting zo’n 0,5 vierkante meter voor het nachthok en 1 vierkante meter voor de ren. Bij een kleiner ras is dit niet perse nodig en worden deze minimale waarden gehalveerd, dus 0,25 en 0,5 vierkante meter. Maar uiteindelijk is een groter hok natuurlijk beter voor de dieren.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Vergunning voor het maken van een kippenhok

Of je wel of geen vergunning nodigt hebt ligt aan de afmetingen van het kippenhok. Is de oppervlakte namelijk groter dan 10 vierkante meter en/of de hoogte meer dan 2 meter? Dan is in de meeste gevallen een vergunning verplicht. Maar omdat dit in iedere gemeente verschilt is het handig dit van te voren goed na te vragen. Zo hebben sommige gemeente ook regels over het aantal kippen en waar je deze wel of niet mag houden. Daarom is het belangrijk dit even te checken voordat je begint met het maken van het hok.

Handige link voor meer info over een eventuele vergunning:

fredsbouwtekeningen.nl/blog/bouwtekeningen/bouwvergunning-kippenhok/

ontwerp van kippenhok

Ontwerp en bouwtekening voor het maken van een kippenhok met ren

Voordat je begint met het bouwen van het kippenhok is het belangrijk goed te bedenken hoe je deze wilt gaan indelen en maken. Aan de hand hiervan kun je namelijk een mooie en goede bouwtekening uitkiezen. Maar een kippenhok bestaat uiteraard niet alleen uit een nachthok met ren, er komen meerdere dingen kijken bij het ontwerpen ervan. Daarom heb ik hieronder de benodigdheden voor een goed kippenhok onder elkaar gezet. Hierdoor zie je precies welke onderdelen je in de keuze voor de bouwtekening mee moet brengen.

bouwtekening kippenhok met ren maken

Nachthok

Om te beginnen het nachthok. Dit gedeelte van het hok moet altijd donker, geventileerd en koel genoeg zijn voor de kippen. Zo mag bijvoorbeeld het zonlicht niet direct op het nachthok schijnen en moet deze regelmatig schoon gemaakt worden. Verder is het handig om het nachthok van gladde houten wanden te voorzien, hierdoor is de kans op bloedluizen in het hok een stuk kleiner. Ook raden we je aan om het nachthok op een plek te zetten waar je goed bij kunt, hierdoor kun je deze gemakkelijk en snel verschonen.

kippenren maken

Kippenren

De kippenren is het gedeelte waarin de kippen lekker vrij kunnen bewegen, daarom is deze meestal ook het grootste gedeelte van het hok. De ren hoeft in tegenstelling tot het nachthok niet donker te zijn en mag zelfs een beetje in de zon staan mits er een goede ventilatie is. Vaak wordt er dan ook voor de zijkanten van de ren gaas gebruikt hierdoor is er vrijwel altijd de juiste ventilatie. Ook zal de roofdier- en vosbestendigheid van het kippenhok hierdoor een heel stuk beter zijn.

We raden je wel aan om ook de bovenkant van de ren te voorzien van gaas zodat de kippen niet kunnen ontsnappen en roofdieren niet naar binnen kunnen. Om de ren gemakkelijk te kunnen verschonen is het hebben van een luikje of deurtje in de bovenkant aan te raden.

kippenhok met ren

Kippengaas

Een geschikte soort gaas voor de ren heeft gemiddeld tussen de 1 en 1,5 centimeter grootte gaten en is vrij stevig. Verder is het handig om het gaas een stukje de bodem in te steken, hierdoor kunnen de kippen niet ontsnappen en zal het de roofdieren weren. Tenslotte is het belangrijk het gaas goed te bevestigen zodat dit niet zomaar stuk kan gaan of los kan schieten.

legnest kippenhok met ren

Legnest

Het legnest is het gebied waarin de kippen hun eieren leggen en broeden. Dit is dan ook het belangrijkste gebied van het hele hok. Zorg daarom in ieder geval dat de kippen in dit leg- en broedgebied genoeg ruimte hebben waardoor ze zich fijn en op hun gemak voelen. Uiteindelijk zullen ze hierdoor ook een stuk meer eieren leggen.

Een kip legt namelijk gemiddeld zo’n 1 a 2 eieren per dag afhankelijk van bijvoorbeeld het ras, seizoen en weersomstandigheden.

Zitstok

De zitstok is het gedeelte in het nachthok waarop de kippen slapen en de nacht zullen doorbrengen. Afhankelijk van het aantal en grote van de kippen is één of meerdere zitstokken gewenst. Zorg dat de kippen hierbij niet te dicht op elkaar gepropt zijn en voldoende ruimte hebben, dit is namelijk beter voor de gezondheid van de dieren.

Verder is het hebben van genoeg licht en warmte in het gebied van het nachthok en zitstokken een vereisten. Dit is namelijk een stuk prettiger voor de kippen en zullen ze ook tijdens de donkere dagen eieren blijven leggen en broeden.

Kippendeur

De kippendeur sluit het kippentrapje (loopplank) en het nachthok van elkaar af waardoor roofdieren vrijwel geen kans hebben om het hok binnen te dringen. Deze kippendeuren zijn er in twee verschillende uitvoeringen, een automatische meestal aan de hand van licht of een handmatige. De gemiddelde afmetingen van deze deur voor een standaard grote kip zijn meestal rond de 30 cm hoog en 25 cm breed.

Inrichting kippenhok met ren

Inrichting van het kippenhok

De inrichting van het kippenhok is erg belangrijk, de kippen moeten zich namelijk op hun gemak kunnen voelen. Over hoe je het kippenhok met ren goed inricht leg ik je hieronder meer uit.

Bodembedekking

Als eerste de bodembedekking van het nachthok en kippenren. Voor het nachthok wordt meestal hennepvezel of zaagsel gebruikt omdat dit het vocht goed absorbeert. En het parasieten zoals de bloedluis afweert vanwege de geur van het materiaal.

Drie goede voorbeelden voor het bodemmateriaal van de kippenren zijn zand, aarde of gras. Houd er hierbij wel rekening mee deze niet al te nat of vochtig mogen worden, dit kan namelijk slecht zijn voor de kippen.

voerbak kippenhok met ren maken

Voer- en drinkbak

Dan de voer- en drinkbak, ook deze spelen een belangrijke rol bij de inrichting van het kippenhok met ren. Omdat er hier veel van de markt zijn en maar deze lang niet allemaal even geschikt zijn geef ik je hieronder een aantal tips bij het kiezen ervan.

Voerbak kippenhok

Bij een voerbak voor kippen is één ding er belangrijk, er mag namelijk zo min mogelijk uit gemorst worden. Dit maakt de kans op ongedierte en roofdieren een stuk kleiner. Verder is het belangrijk om de voerbak niet direct onder de zitstok of legnest te plaatsen, dit voorkomt dat er uitwerpselen in het voer terecht komen en de kippen vervolgens erg ziek kunnen raken.

Drinkbak kippenhok

Naast de voerbak is de drinkbak ook zeer belangrijk. Voor kippen is het hebben van schoon drinkwater namelijk een vereiste. Dit heeft vooral te maken met de gezondheid van de dieren, daarom is ook het dagelijks verversen en schoonmaken van de drinkbank noodzakelijk.

Omdat kippen ‘s nachts niet drinken is het plaatsen van de drinkbak in de kippenren een goede optie. Mede omdat het nachthok hierdoor minder snel vochtig of nat zal worden.

Nestmateriaal

Als nestmateriaal wordt meestal stro in combinatie met tabaksstelen of nestkruiden gebruikt, dit materiaal is lekker zacht en absorbeert al de vochtige plekken in het nest goed. Dit zorgt ervoor dat de kippen zich fijn en op hun gemak voelen in hun nest, en ze dagelijks een heerlijk eitje zullen leggen.

zandbak voor kippenhok met ren

Zandbak

Van nature maken kippen zelf hun eigen stofbad (ook wel zandbak genoemd). Dit doen ze zodat ze zich zelf kunnen schoon houden en ze dus minder last hebben van parasieten. Verder helpt het zand ook om het verenpak van de dieren sterk en gezond te houden. Natuurlijk kunnen de kippen geen eigen zandbak creëren in de kippenren, daarom is het zelf maken of kopen van de zandbak een goed alternatief.

Houd er verder ook rekening mee dat het zand droog en los blijft, hierdoor is het makkelijker voor de kippen om het tussen hun veren te krijgen. Een geschikte locatie voor de zandbak is vaak dan ook op een droge plek in de kippenren.

Het schoonhouden en regelmatig verversen van het zand in de zandbak is ook gewenst voor de kippen. En maakt de kans op parasieten bij de kippen een stuk kleiner.

Grit

Omdat kippen geen tanden hebben en ze hun eten toch moeten verteren is kippengrit erg belangrijk. Dit mengsel van maagkiezel, oesterschelpen en zeeschelpen zorgt er namelijk voor dat het voer van de dieren in de maag goed kan worden verteerd. Ook de aanwezigheid van calcium in het grid heeft een positieve werking op het sterk houden en aanmaken van de boten bij de kip. Maar dat niet alleen het calcium zorgt er namelijk ook voor dat de eierschaal de benodigde stevigheid heeft en deze niet bros word.

materialen kippenhok met ren maken

Materiaal voor een kippenhok met ren maken

Houtsoort

Het voornaamste materiaal voor het maken van het kippenhok met ren is natuurlijk hout. Hout bestaat uit verschillende soorten en maten, maar het meeste verschil zit hem in de keuze tussen hard- of zachthout. Wil je namelijk een stevig hok die nog jaren mee gaat? Dan is hardhout de beste optie. Wil je liever goedkoper uit zijn met wat meer onderhoud aan het hok? Dan is zachthout een goede keuze.

Gaas

Verder bestaat een kippenren ook uit gaas. Belangrijk is dat dit gaas stevig genoeg is en gaten van tussen de 1 en 1,5 centimeter bevat. Verder moet dit materiaal een aantal centimeter in de bodem worden gestopt. Hierdoor kunnen de kippen niet naar buiten ontsnappen, en de roofdieren niet naar binnen.

Dakbedeking

Tenslotte is een goed weerbestendig dak op het kippenhok een vereiste. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen water het hok in kan lopen en het hok droog blijft. Een aantal opties voor het bedekken van het dak zijn: daksingels, dakpannen, dakleer, dakpanplaten of geïmpregneerd hout. De keuze voor geïmpregneerd hout is het minst duurzaam en heeft de kortste levensduur. Dakpannen of dakleer daarentegen is al een stuk duurzamer, heeft een langere levensduur en heeft minder onderhoud nodig. Maar als doe-het-zelver heb je hier uiteraard alle keuze in.

Handige link voor meer info over het kiezen van het materiaal:

https://www.kippenhokbouwen.com/kippenhok-maken-materiaal/

klus ideeen
Kippenhok met ren

Stappenplan kippenhok met ren maken

Om je alvast een handje op weg te helpen heb ik hieronder een handig stappenplan voor je gemaakt, hierdoor zie je precies hoe je het kippenhok met ren in elkaar zet. Verder geeft het je houvast en zie je niets over het hoofd, zodat je het beste eindresultaat behaalt.

Stap 1: Voorbereiding

Regels en vergunningen

De eerste stap is het nakijken of je een eventuele vergunning nodigt hebt, en het nagaan of je aan de door de gemeente opgestelde regels voldoet. Vaak is dit geen probleem en kun je zo aan de slag, maar het is toch handig om dit even na te vragen.

Locatie van het kippenhok met ren

Dan de locatie van het kippenhok met ren kiezen. Dit is een erg belangrijke stap en bepaald in hoeverre de kippen zich fijn en op hun gemak voelen. Er zijn daarom dan ook verschillende eisen voor de locatie van het hok. Twijfel je nog over de locatie van het kippenhok? Kijk dan nog even naar het kopje “Locatie van kippenhok met ren” waar ik je alle info geeft bij het kiezen van een goede locatie.

Welk ras en hoeveel kippen

Het bedenken hoeveel en welk ras kippen je wilt gaan houden is ook zeer belangrijk, aan de hand hiervan maak je het kippenhok en bepaal je hoe deze moet worden inrichten. Daarom raad je hiervoor ook aan wanneer je nog twijfelt even naar het kopje “Verschillende Kippenrassen” te gaan om hier een goede keuze in te maken.

Stap 2: Bouwmaterialen

Na de voorbereiding te hebben gehad kun je de benodigde materialen gaan aanschaffen. Ook hier heb ik het bovenaan in dit artikel over gehad, dus wanneer je er nog niet helemaal uit bent kun je dit nog even rustig doorlezen. Weet je wel al precies wat je wilt? Dan kun je deze materialen gaan aanschaffen. De hoeveelheid en de maten van het benodigde materiaal is meestal aan gegeven op de materiaallijst op bouwtekening, waarover ik je in de volgende stap meer vertel.

Stap 3: Bouwtekening

Een kippenhok maken met ren zonder een geschikte bouwtekening is vrijwel onmogelijk. Daarom is het aanschaffen of maken van een goede tekening een must-have voor de doe-het-zelver. Houd er in ieder geval rekening mee dat de bouwtekening duidelijk is, een materiaallijst bevat, genoeg keuze heeft, de afmetingen kloppend zijn en dat hij natuurlijk aan al jou ideeën en wensen voldoet.

De bovenstaande bouwtekeningen komen uit het pakket van de professionele doe-het-zelver Fred Schouten, deze tekeningen zijn terug te vinden in de kippengids, maar ook op de website fredsbouwtekeningen.nl

Stap 4: Gereedschap voor een kippenhok met ren maken

Voor je kunt beginnen met bouwen is het handig om eerst na te gaan of je al het benodigde gereedschap in huis hebt. Vaak heb je aan het basis klusgereedschap al meer dan genoeg, maar toch raad ik je aan om van te voren na te gaan wat je nodig zult gaan hebben.

Hieronder een aantal gereedschappen die je waarschijnlijk nodigt zult gaan hebben:

Kippenhok met ren maken

Stap 5: Het bouwen van het kippenhok met ren

Dan de leukste en gezelligste stap, het maken van het kippenhok met ren. Doorloop hierbij goed alle stappen op je bouwtekening, zodat je niets over het hoofd ziet en het beste eindresultaat behaalt. Wanneer het hok staat zal het je een hoop voldoening geven en is het een project om trots op te zijn.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Opzoek naar meer klus ideeën? Lees dan ook eens ons blog over de 18 leukste en hipste klus ideeën.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl