Kippenhok vosbestendig maken, hier lees je hoe!

Je kippenhok vosbestendig maken is erg belangrijk, wanneer je dit niet doet is de kans namelijk groot dat deze roofdieren het hok slopen en in het ergste geval de kippen de kop afbijten. Dit is wil je als kippenhouder natuurlijk niet overkomen. Daarom geef ik je in dit artikel de 7e belangrijkste tips om dit soort ongedierte in je kippenhok te voorkomen.

Veel leesplezier!

Kippenhok vosbestendig maken met een geschikt soort kippengaas

Geschikt kippengaas

Om te beginnen is het hebben van een goed kippengaas een vereiste. Met een stevige soort gaas en de juiste afmetingen kom je al een heel eind. Maar waar moet zo’n geschikt kippengaas eigenlijk aan voldoen? Om deze vraag te beantwoorden hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de belangrijkste kenmerken van een goed kippengaas:

Draaddikte

De dikte van de draad geeft stevigheid aan het gaas en zorgt ervoor dat deze mooi recht en gespannen blijft. Verder zorgt de stevigheid van een dikke draad dan roofdieren er niet makkelijk doorheen kunnen komen. In tegenstelling tot dun en zwak draad waar het ongedierte zich makkelijk doorheen knaagt.

Een geschikte draaddikte hangt af van de maaswijdte (hier vertel ik zo meer over). Een veel gebruikt maaswijdte is 13x13mm, waarbij een draaddikte van 1,05mm meer dan voldoende is. Maar natuurlijk geldt, hoe groter de mazen hoe dikker de draad.

Maaswijdte van het kippengaas

Maaswijdte

De maaswijdte is het gat tussen de draden van het gaas. Omdat dit niet te groot maar ook niet te klein mag zijn is het maken van een goede keuze hierin erg belangrijk.

Meestal wordt een maaswijdte tussen de 10mm en 15mm gebruikt, hierdoor is het gaas stevig genoeg en kunnen ook de kleine roofdieren zoals ratten niet naar binnen glippen. Let wel op dat het gaas goed aan het kippenhok wordt bevestigd zodat dit niet los kan springen, waardoor het kippenhok natuurlijk niet meer vosbestendig is.

Loopplank voor het vosbestendig maken van het kippenhok

Een loopplank voor het vosbestendig maken van het kippenhok

De tweede tip is het plaatsen van een loopplank tussen de ren en het nachthok van de kippen. Wanneer een vos namelijk toch binnen weet te dringen hebben de kippen in ieder geval een vluchtweg.

Afhankelijk van de grote van het kippenras moet de loopplank zo smal mogelijk blijven. Dit omdat een vos dan een stuk lastiger deze vluchtroute kan betreden en vervolgens alsnog het nachthok binnen kan komen.

Meer info over de loopplank vind je op deze pagina:

>>Trapje kippenhok maken<<

Een vosbestendig Kippenluik in het kippenhok

Een vosbestendig Kippenluik in het kippenhok

Een kippenluik is een erg bekende manier om vossen en andere roofdieren buiten het kippenhok te houden. Door dit luik namelijk ’s avonds te sluiten en ’s morgens te open hebben vossen geen enkele kans om in de nacht het hok binnen te dringen.

Een nadeel van een handmatig kippenluik is dat je deze altijd in de morgen en de avond moet gaan openen of sluiten. Gelukkig bestaan er ook automatische kippenluiken die bijvoorbeeld werken op een timer of licht. Hierdoor kunnen de kippen ’s nachts of ’s morgen veilige het hok in of uit, wat natuurlijk super handig is.

Kippengaas stukje onder de grond plaatsen voor het vosbestendig maken van een kippenhok

Kippengaas stukje onder de grond plaatsen

Een kleine tip met veel inpakt voor het vos bestendig maken van het kippenhok is het ingraven van het kippengaas. Door dit te doen kunnen de vossen niet onder de ren door naar binnen graven en de kippen niet naar buiten. Dit maakt het de vos een stuk lastiger om het kippenhok binnen te dringen.

Verder radden we je aan om het gaas minimaal 30cm in te graven, maar uiteraard geldt hoe meer hoe beter. Houd er wel rekening mee dat het gaas recht naar beneden wordt geplaatst, zodat een vos er niet alsnog makkelijk onderdoor kan graven.

Verharde grond rondom de ren

Wanneer je bijvoorbeeld kippen gaat houden in een woonwijk, waar het in graven van het gaas meestal niet mogelijk is, is er een tweede optie. Zo kun je de ondergrond rondom de kippenren verharden waardoor een vos en andere roofdieren hier alsnog niet onderdoor kunnen. Een goed voorbeeld hiervan is het leggen van tegels of beton rondom de ren.

Roofdierverjager voor het vosbestendig maken van je kippenhok

Roofdierenverjager

Een roofdierenverjager is een handige en makkelijke manier voor het vosbestendig maken van het kippenhok. Deze roofdierverjagers maken namelijk gebruik van zeer hoge tonen die vossen als vervelend ervaren, hierdoor zullen ze een stuk minder snel bij het hok in de buurt komen.

De meeste roofdierverjagers werken op een accu en maken gebruik van een bewegingsdetector. Hierdoor kan deze overal geplaatst worden zonder dat je er zelf last van zult hebben.

Verlichting voor het vosbestendig maken van het kippenhok

Tenslotte is het belichten van het kippenhok een goede manier voor het vosbestendig maken ervan. Roofdieren zullen namelijk minder snel naar een belichte dan een onbelichte en donkere plek gaan. Zorg er dus in ieder geval voor dat het kippenhok niet al te donker en onbelicht is, een vos slaat hier namelijk een stuk sneller toe.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Meer weten over het houden van kippen of het bouwen van een kippenhok? Misschien vind je dit artikel over het maken van een mooi en degelijk kippenhok met ren ook interessant.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl