Kippen houden in woonwijk? Voor je begint, lees dit eerst!

Kippen houden in een woonwijk wordt steeds populairder en is zelfs een heuse trend geworden. Toch komt het vaak voor dat mensen tijdens het houden van de kippen voor onverwachtse verassingen te staan. Maar hoe kan dit? En is het houden van kippen in een woonwijk überhaupt nog toegestaan?

Op de eerste vraag is het antwoord vrij simpel, de meeste begin namelijk veel te snel zonder zich van te voren goed voor te berijden of informatie op te doen over het houden van kippen. Mede door dit maken steeds meer gemeenten regels en afspraken over het houden van kippen en het plaatsen of maken van een kippenhok. Hierdoor wordt een goede voorbereiding of plan van aanpak steeds belangrijker. In dit artikel geven we je daarom alle informatie voor het houden van kippen in een woonwijk, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt.

Veel leesplezier!

kippen houden in woonwijk

Wanneer mag je wel of geen kippen houden in een woonwijk?

Het houden van kippen in een woonwijk is in 9 van de 10 gevallen geen enkel probleem, mits je je natuurlijk aan de regels houd. Omdat deze regels in iedere gemeente verschillend zijn kunnen we geen specifiek lijstje hiervan geven. Om je toch op weg te kunnen helpen hebben we hieronder de veel voorkomende afspraken en regels waarop je moet letten bij het maken van een kippenhok op een rijtje gezet. De meeste gemeente zullen hier dan ook niet al te veel vanaf wijken, en wanneer je je hier goed aanhoudt kan je meestal dan ook meteen van start.

Aantal kippen

Het kiezen van het aantal kippen is erg belangrijk. Teveel kippen kunnen namelijk voor overlast zorgen en is meestal ook niet toegestaan. Te weinig kippen is ook niet goed, een kip leeft namelijk in een groep en zal daarom niet in zijn eentje de tijd door kunnen brengen. We raden je daarom aan te kiezen voor 3 à 5 kippen, in deze aantallen zullen de dieren niet snel voor overlast kunnen zorgen en zullen ze zich ook lekker op hun gemak voelen.

kippen houden in woonwijk

Overlast voorkomen

In een woonwijk woon je meestal dicht op elkaar, daarom kan het houden van kippen nog wel eens overlast veroorzaken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nare luchtjes of het geluid van de kippen. Dit is uiteraard niet de bedoeling en kan erg vervelend zijn voor je buurtbewoners. Daarom is het belangrijk om deze eventuele manieren van overlast te voorkomen en de juiste maatregelen te nemen. Hieronder een aantal tips:

6 tips om overlast te voorkomen:

  • Besprek altijd van te voren met je buren hoe zij over het idee denken.
  • Kies voor een locatie waar de kippen de minste overlast kunnen veroorzaken. Een locatie waar veel nare geuren kunnen blijven hangen en de kippen vanaf de buren goed hoorbaar zijn is daarom af te raden.
  • Maak het hok goed en regelmatig schoon. Dit voorkomt niet alleen veel onnodige overlast, maar is ook nog eens een stuk beter voor de gezondheid van de kippen.
  • Kies een geschikt kippenras. Krielkippen zijn bijvoorbeeld wat kleiner en geven minder overlast. Ook een haan is af te raden, deze maakt namelijk veel geluid.
  • Zorg ervoor dat het hok geluidsdicht is door middel van een goede isolatie.
  • Maak een degelijk en netjes kippenhok. Hierdoor is er niet alleen minder snel overlast, maar dit maakt het kippenhok ook parasieten- en vosbestendig.
kippen houden in woonwijk

Geschikt kippenras voor in een woonwijk

Er zijn veel verschillende kippenrassen, met stuk voor stuk eigen eigenschappen, voordelen maar ook nadelen. In een woonwijk is bijvoorbeeld vaak een rustige en kleine(kriel) kip een goede keuze. Deze heeft namelijk al een stuk minder groot kippenhok nodig en zal ook minder geluidsoverlast veroorzaken.

Omdat er heel veel kippenras bestaan kunnen wij niet alle geschikt kippenrassen voor in een woonwijk op een rijtje zetten. Maar een aantal veel gekozen rassen voor in een woonwijk zijn:

  • Zijdehoenders
  • Zijdehoenderskriel
  • Wyandottes
  • Wyandotteskriel
  • Barnevelder
  • Barnevelderkriel
  • Brahma
  • Brahmakriel
  • Cochin
  • Cochinkriel

Meer info over de kippen rassen vind je hier:

https://www.horta.org/nl/categorie/kippenrassen

Vereiste ruimte per kip:

Hieronder zie je een schema met de ruimte voor iedere grote kip. We raden je aan om een kriel of kleine kip te kiezen, deze hebben namelijk een stuk minder ruimte nodig dan een groter soort.

GewichtNachthokRen
Minder dan 1.5 kilo (krielkippen)0.5 m21 m2
Tussen 1.5 en 2 kilo (kleine kippen)0.7 m21.2 m2
Tussen 2 en 3 kilo (middelgrote kippen)0.8 m21.4 m2
Meer dan 3 kilo (grote kippen)1 m21.5 m2

Geschikt kippenhok voor het houden van kippen in een woonwijk

Een goed kippenhok moet aan veel verschillende eisen voldoen, zo moet het bijvoorbeeld beschikken over:

  • Een nachthok
  • Een ren
  • Een zitstok
  • Een broedruimte
  • Een kippendeur
  • En een kippentrapje

We raden je daarom aan om van te voren een goede bouwtekening uit te kiezen. Hierdoor heb je altijd een houvast en weet je vrijwel 100% zeker dat je een mooi eindresultaat behaalt. Verder weet je met een bouwtekening precies welke materialen, verbindstukken en gereedschappen je nodig hebt. Dit bespaart natuurlijk een hoop kosten en ritjes naar de bouwmarkt.

Wil je precies stap-voor-stap weten hoe je een mooi, degelijk en geschikt kippenhok in elkaar zet? Lees dan ook zeker eens ons uitgebreide artikel over:

>>hoe maak je een kippenhok met ren<<

kippen houden in woonwijk

De juiste kennis en info voor het houden van kippen in een woonwijk altijd paraat

Wanneer je van plan bent kippen te gaan houden en eventueel ook zelf een kippenhok te gaan bouwen is het handige de juiste informatie altijd bij de hand te hebben. Dit kan door middel van de kippengids, een overzichtelijk handboek met een ruime keuze aan bouwtekeningen, informatie en tips voor het houden van kippen.

Zo kun je met dit handige boekje een hele hoop onnodige kosten en werk voorkomen. Dit (online)boek leid je namelijk stap-voor-stap binnen no-time naar het beste eindresultaat. En dit is vooral belangrijk in een woonwijk waar je uiteraard geen overlast wilt veroorzaken, of later voor verassingen komen te staan.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl