Trapje kippenhok maken? Op deze pagina lees je hoe!

Trapje kippenhok maken? Op deze pagina leggen we je precies uit hoe je dat doet. Zodat je niet tegen onverwachtse problemen loopt, en je binnen no-time een stevig en mooie kippentrap in elkaar zet.

Veel leesplezier!

trapje kippenhok maken

Wat is een kippentrapje?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten wat een kippentrap is en waarom deze zo belangrijk is in een kippenhok.

Dit heeft alles te maken met het roofdieren- en vosbestendig maken van het kippenhok. Een kippentrap zorgt er namelijk voor dat roofdieren minder snel en makkelijk het kippenhok binnen kunnen komen. En de kippen min of meer een vlucht route van de kippenren naar het nachthok hebben waar ze veilig zijn. Voor een roofdier zoals de vos is het namelijk een stuk lastiger dit soort loopplanken op te klimmen, omdat deze planken vaak een stuk smaller en kleiner dan het roofdier zijn.

Soms wordt er ook gebruikt gemaakt van planken met daartussenin open gaten zodat ook muizen en ander klein ongedierte er niet op kunnen lopen. Deze loopplank kun je een beetje vergelijken met een ladder, maar dan een kleine variant.

Kippentrapje maken

Trapje kippenhok kopen of maken?

een kippentrapje kun je zelf maken maar natuurlijk ook kopen. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen, om een geschikte keuze te maken heb ik deze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Trapje kippenhok kopen

Het kopen van een kant-en-klaar kippentrapje is een stuk sneller, maar ook minder leuk en origineel dan het zelf maken ervan. Ook de materiaalkwaliteit van een kant-en-klaar kippentrapje is vaak een stuk minder goed. Het kopen van een kippentrapje is uiteraard wel een stuk sneller en makkelijker.

trapje kippenhok maken

Trapje kippenhok maken

Een kippentrapje zelf maken is natuurlijk al een stuk origineler en goedkoper dan een kant-en-klaar loopplank kopen. Ook de materiaalkwaliteit en afmetingen zijn aan te passen aan jou ideeën en wensen, wat natuurlijk een groot voordeel is bij het zelf maken van een kippentrapje. Een nadeel is uiterraad dat het zelf maken langer duurt en minder makkelijk is dan het kopen van een kippentrapje.

Trapje kippenhok maken

Trapje kippenhok maken

Er bestaan veel verschillende soorten kippentrappen, steil, hoog, met tussen trede, alles is mogelijk. Als doe-het-zelver heb je hier natuurlijk alle keuze in.

Er is daarom ook niet een bepaald stappenplan hoe je het kippentrapje in elkaar moet zetten. Wel zijn er een aantal handige tips en vereisten, dit om er voor te zorgen dat de het voor de kippen niet al te lastig wordt de loopplank te betreden.

Zo mag het kippentrapje niet al te steil zijn, afhankelijk van de hoogte van het nachthok. Meestal is een loopplank tussen de 30 en 40 graden steil, hierdoor kost het de kippen niet al te veel energie en blijft het makkelijk deze te betreden.

De breedte van het kippentrapje is ook erg belangrijk. Dit hangt uiteraard ook van het ras en grote van de kip af, zorg er in ieder geval voor dat deze niet al te breed of te smal maakt. De afmetingen voor een standaard grote kip ligt rond de 20 à 30 cm breed.

De horizontale tredes op de loopplank liggen meestal rond de 10 centimeter van elkaar, dit zorgt dat de kippen meer grip hebben tijdens het op en af lopen van de trap. Wanneer je dit doet zul je binnen no-time een mooi eindresultaat behalen.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Meer info over het houden van kippen en het maken van een mooi kippenhok lees je in ons uitgebreide artikel:

>>Kippenhok maken en info voor het houden van kippen<<

>>Kippen houden in woonwijk<<

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl