Kippen houden in de winter? Lees snel deze tips!

Kippen houden in de winter? Welke maatregelen moet je nemen? En hoe komen de kippen deze koude periode het beste door? Dit in nog veel andere belangrijke informatie voor het houden van kippen in de winter lees je in dit artikel.

Veel leesplezier!

kippen houden in de winter

Kippen houden in de winter

Om te beginnen is het handig om te weten dat vrijwel alle kippenrassen de winter gemakkelijk kunnen door brengen. Ze hebben dan ook geen extra verwarming nodig en kunnen ook in de winter heerlijk rond scharrelen.

Toch kunnen kippen sneeuw en koude wind erg irritant vinden. Wanneer ze bijvoorbeeld constante in de koude tocht of sneeuw staan verbruiken ze een stuk meer energie. Dit kan op langer termijn zelfs ongezond worden voor de dieren.

Het is daarom belangrijk, ondanks dat de kippen goed tegen de kou kunnen, toch een aantal maatregelen te ondernemen. Hieronder leggen we je hierover alles uit.

Vorstvrije drinkbak

Drinken is voor kippen heel erg belangrijk, zonder goed en vers water kunnen kippen zelfs stoppen met het leggen van eieren. In de winter kan het water van de kippen door vorst bevriezen, dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk dit te voorkomen. Als het alleen ‘s nachts vriest is de oplossing vrij simpel, zo kun je drinkbak in de nacht wanneer de kippen toch niet drinken weg pakken en in de morgen weer terug plaatsen.

Als het overdag ook vriest zijn er een aantal andere oplossingen hiervoor:

Wat je vooral niet moet doen voor het vorstvrij houden van de drinkbak:

kippenvoer in de winter

Kippenvoer tijdens de winter

Kippen verbruiken zoals hierboven al genoemd een stuk mee energie tijdens de koude winterdagen. Het is daarom belangrijks dat de dieren de juiste hoeveelheden en goed voedsel binnen krijgen.

Koolhydraten zijn echte energieboosters, en zijn daarom onmisbaar voor de kippen tijdens de winter. Kies daarom voor extra koolhydraatrijk kippenvoer. Ook verschillende groenten en fruit zitten er vol mee, en mogen daarom ook regelmatig aan de kippen gegeven worden.

kippenhok in de winter

Kippenhok in de winter

Het kippenhok biedt bescherming aan de kippen, wat vooral belangrijk is tijdens de koude winter periode. Het moet namelijk voldoende beschutting geven tegen sneeuw en tocht. Vooral het nachthok speelt hierin een grote rol, hier brengen de kippen namelijk de nacht door en broedde ze hun eieren. Daarom geven we je hieronder een aantal handige tips voor het inrichten en winterklaar maken van het kippenhok.

Ventilatie

Een nachthok zonder goede ventilatie kan ervoor zorgen dat de lellen en kammen van de kippen door waterdamp bevriezen. Zorg dus ten alle tijden voor een goede ventilatie in het kippenhok. Dit helpt namelijk niet alleen tegen het bevriezen van de lellen en kammen, maar zorgt er ook voor dat nare luchtjes minder lang in het hok blijven hangen. Hierdoor zullen bijvoorbeeld ziektes en parasieten zich minder snel onder de kippen verspreiden.

kippen houden in de winter

Voorkom tocht bij het houden van kippen in de winter

Om ervoor te zorgen dat de lichaamstempratuur te snel daalt is het voorkomen van veel tocht in het nachthok ook erg belangrijk. Grote temperatuurverschillen in een kort tijdsbestek kunnen er in het slechtste geval zelfs toe leiden dat de kippen onderkoeld raken. Ze hebben hierdoor namelijk te weinig tijd om zich op eigen energie op te warmen. Ook het vochtpercentage kan door de tocht in een rap tempo stijgen, wat op langer termijn kan leiden tot de vorming van vorst in het nachthok van de kippen.

Extra verwarmen van het kippenhok?

Het is in de meeste gevallen niet nodig het kippenhok extra te verwarmen tijdens de winter, kippen kunnen namelijk prima tegen dit soort koude periodes. Toch vinden sommige kriel- en vechtrassen het fijn wanneer er extra verwarming in het nachthok aanwezig is. Een goede manier hiervoor is het verwarmen door middel van een warmteplaat, warmtelamp of verwarmingsmat.

Bodembedekking voor het houden van kippen in de winter

Tijdens de winter kan de bodembedekking in het hok nog weleens vochtig of nat worden. Gebruik daarom geen beukensnippers of houtkrul, deze nemen namelijk veel vocht op waardoor deze vaak vervangen moeten worden. Aubiose en hennepvezel daarentegen is een stuk betere keuze, deze zijn namelijk veel beter bestendig tegen de vochtigheid. Kippen vinden lekker dikke lagen van dit soort bodembedekkingen dan ook zeer prettig.

kippen houden in de winter

Wat als de lellen of kammen van de kippen bevriezen?

Poten, lellen en kammen van de kip zijn zeer gevoelig en kunnen vrij snel onderkoeld raken. onder een temperatuur van 5 graden is de kans groot dat er condens op de kammen of lellen ontstaat. Hierdoor kunnen deze bevriezen en op langer termijn gaan ontsteken of zelfs afsterven. Het is daarom belangrijk de symptomen van een bevroren lel of kan te herkennen.

Bij een bevroren lel of kam is er meestal een afwijking ik kleur te zien, de lichaamsdelen verdonkeren en kleuren in sommige gevallen zelfs zwart. Het laatste geval wijst erop dat het lichaamsdeel is aan het afsterven en raden we je aan meteen contact op te nemen met de dierenarts. Afgestorven lellen of kammen kunnen namelijk nare gevolgen hebben voor het dier.

Om bevroren kammen of lellen te voorkomen is het handige deze in te smeren met vaseline. Hierdoor zal er namelijk minder snel condens op deze lichaamsdelen ontstaan, waardoor ze een stuk minder snel zullen bevriezen.

Zit er ijs of sneeuw op de poten van de kip? Dan kun je dit rustig met een föhn verwijderen, zorg wel dat deze niet te dicht op de poten wordt gericht. Tenslotte is het aan te raden de kippen na het föhnen eerst weer aan de normale tempratuur te laten wennen. Dit zodat er geen grote en plotselinge tempratuurverschillen ontstaan.


Gegarandeerd succes? En altijd alle informatie paraat?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Meer info over het houden van kippen en het maken van een mooi kippenhok? Lees dan ook eens ons artikel:

Kippenhok met ren maken, zo doe je dat!

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl