Kippen houden zonder haan, wel of niet doen?

Kippen houden zonder haan? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? En kan het nog wel? Dat gaan we je in dit artikel van top-tot-teen uitleggen.
Zodat je aan het eind van dit artikel precies weet of je nu juist wel of geen gaan moet nemen, en natuurlijk waarom je dit beter wel of niet kunt doen.

Veel leesplezier!

kippen houden zonder haan

Is het mogelijk kippen te houden zonder een haan?

Het antwoord op deze vraag is simpel, namelijk ja dat kan. Wanneer kippen gaat houden en in een woonwijk woont wordt er vaak voor gekozen om geen haan te nemen, dit voorkomt namelijk een hoop overlast. Dit vooral omdat de haan veel geluid maakt, en dus geluidsoverlast kan veroorzaken. In sommige gemeente zijn hiervoor dan ook speciale regels en afspraken gemaakt. Soms is er zelfs een vergunning nodig voor het houden van een bepaald aantal kippen of een haan.

Meer info over een eventuele vergunning lees je hier:

https://www.fredsbouwtekeningen.nl/blog/bouwtekeningen/bouwvergunning-kippenhok/

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wel een haan te pakken. Dit heeft meerdere voordelen, belangrijk is dan wel om op een aantal dingen te letten. Een goed voorbeeld hiervan is het consequent rapen van de eieren.

kippen houden zonder haan

Wel of geen haan?

Het houden van een haan heeft dus ook zeker een aantal leuke voordelen. Zo staat een haan natuurlijk leuk bij de hennen, en beschermt deze wanneer nodig. Verder brengt een haan structuur en rust in de groep, hierdoor zullen de hennen minder snel en vaak kibbelen.

Helaas is een haan ook vroeg wakker en begint dan al gauw met kraaien. Wanneer je in een woonwijk woont kan dit vaak als irritant worden ervaren. Het is daarom belangrijk een goede keuze te maken.

Daarom hieronder een aantal voor- en nadelen bij het houden van een haan:

Voor- en nadelen:

Waarop letten bij het houden van kippen met een haan?

Wanneer je van plan bent een haan te nemen zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Omdat we niet willen dat je voor onverwachtste verassingen komt te staan geven we je hieronder de belangrijkste informatie hierover.

Agressief gedrag bij een haan

Omdat een haan de rangorde wilt bepalen en zijn hennen beschermt kan deze nog weleens agressief zijn. In sommige gevallen kan de haan je zelfs aanvallen met zijn scherpe snavel en nagels. Dit doet hij niet om je kwaad te doen, maar hij is nu eenmaal gewend om zijn hennen te beschermen tegen indringers en roofdieren. Helaas zal hij in sommige gevallen geen verschil uit maken tussen mensen en roofdieren, en zal hij dus in beide gevallen in de aanval schieten.

Het is daarom belangrijk om er achter te komen of hij dit uit het niets doet of dat hij gewoon echt zijn hennen wilt beschermen. In het eerste geval probeert de haan de baas over jou te spelen en de rangorde te bepalen. Dit gaat niet zomaar weg, en dien je hem dan ook af te leren.

kippen houden zonder haan

In het tweede geval ziet hij jou echt als een indringer. Ook in deze situatie moet je er mee leren omgaan en proberen dit gedrag zoveel mogelijk af te leren. Het is in ieder geval belangrijk om altijd rustig te blijven en niet in de tegen aanval te schieten. Een haan voelt namelijk meteen aan wanneer je onrustig, bang of onzeker bent geworden van zijn gedrag, hier zal hij dan ook gebruik van maken door zich meteen weer aanvallend op te stellen.

Hier een handige link om agressiviteit bij hanen af te leren:

https://stoopkeskippen.webs.com/hanengedrag.htm

Meerdere hanen

Het is ook mogelijk om meerdere hanen te houden, helaas gaat dit niet altijd goed, er kunnen namelijk vervelende gevechten tussen de hanen plaatsvinden. Ze doen dit vooral voor de hennen, het is daarom beter om meerdere hanen te houden zonder hennen. Ook zullen de hanen hierdoor minder snel vechten om de rangorde te bepalen of hun positie in de groep kenbaar te maken.

Wanneer je toch van plan bent meerdere hanen te gaan houden met hennen is het beter deze vanaf jongs af aan bij elkaar te zetten. Hierdoor zullen ze aan elkaar wennen en zal het op latere leeftijd tot minder vervelende situaties leiden, uiteraard is dit geen garantie maar zal het een stuk beter zijn dan wanneer je dit niet doet.

Een jonge bij een oudere haan zetten gaat meestal ook goed, de jonge leert namelijk wie de baas is en zal de rangorde accepteren zoals die is. Plaats de jonge haan ongeveer bij een leeftijd van 12 weken in de groep, ook wel de toom genoemd. Gaan de hanen op latere leeftijd toch in gevecht? Dan is de beste keuze om de jonge haan helaas toch elders te plaatsen om zo de hanen uit elkaar te houden.

Hoeveel kippen per haan?

Wanneer je een haan gaat houden is het ook belangrijk dat er voldoende hennen in de toom aanwezig zijn. Wanneer dit niet zo is kan dit namelijk ook tot ruzie leiden.

Meestal worden er tussen de 6 à 8 hennen per haan gehouden, hierdoor zal er gemakkelijk een gestructureerde toom ontstaan. Ook wanneer je van plan bent meerder hanen te houden is dit aantal voldoende.

De juiste kennis en informatie voor het houden van kippen altijd paraat

Wanneer je van plan bent kippen te gaan houden en eventueel ook zelf een kippenhok te gaan bouwen is het handige de juiste informatie altijd bij de hand te hebben. Dit kan door middel van de kippengids, een overzichtelijk handboek met een ruime keuze aan bouwtekeningen, informatie en tips voor het houden van kippen.

Zo kun je met dit handige boekje een hele hoop onnodige kosten en werk voorkomen. Dit (online)boek leid je namelijk stap-voor-stap binnen no-time naar het beste eindresultaat.


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Meer info?

Meer info over het houden van kippen en het maken van een mooi kippenhok? Lees dan ook eens ons uitgebreide artikel:

>>Kippen houden en een mooi kippenhok maken, zo doe je dat!<<

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl