Draaibank kopen tips! Hier vind je alle onmisbare aankooptips.

Draaibank kopen? Op deze pagina geef ik je een aantal handige tips voor het kopen van een draaibank. Zodat je aan het einde van dit artikel precies weet waar je rekening mee moet houden, en de beste koop kunt maken.

Veel leesplezier!

draaibank kopen tips

Tips bij het kopen van een draaibank

Wat voor soort draaibank

Draaibanken worden in 2 categorieen onderscheiden; hout- en metaalbanken. Zoals de naam al aangeeft is een houtdraaibank geschikt voor het draaien van hout. En andersom een metaaldraaibank voor het bewerken van metaal.

Het is niet mogelijk om één van de twee soorten machines voor zowel hout als metaal in te zetten. Deze 2 soorten draaibanken hebben namelijk beide sterk uiteenlopende eisen.

Af en toe spreekt men van het ombouwen van een van de machines, dit is echter sterk af te raden. Ook met bepaalde aanpassingen(bijvoorbeeld speciale beitelslede of drieklauw) zijn ze niet voor vervanging van elkaar in te zetten. Het aanpassen van een draaibank kan leiden tot het snel afnemen van de levensduur en kwaliteit, waardoor deze in de toekomst hoog in kosten op kan lopen.

Hieronder een overzicht tussen de verschillen en toepassingen van zowel een hout- als metaaldraaibank.

Houtdraaibank

Metaaldraaibank

Tenslotte is er ook nog verschil tussen de besturing van een draaibank. Zo is er de CNC-draaibank, waarbij de bewegingen automatisch door een computer worden aangestuurd. En de meer bekende; conventionele draaibanken, waarbij de gereedschapsbewegingen met de hand aangestuurd dienen te worden.

Veel voorkomende benamingen bij het omschrijven van een draaibank zijn terug te vinden op deze pagina:

https://www.bkwatch.nl/cursus/gereedschappen/draaibank.html

black and white industrial machine
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Tips bij het kopen van een draaibank: afmetingen en gebruik

Draaibanken zijn er in verschillende soorten en maten. Met ieder andere eigenschappen: vermogen, toeren, lagering, gewicht, diameter, grote van het bed, enz. Een draaibank die ontworpen is voor grote stukken hout of metaal mee te bewerken heeft daarom dan ook andere eigenschappen dan een bank waarmee bijvoorbeeld miniaturen of kleine onderdelen mee gemaakt worden. Het is natuurlijk overbodig om voor dit soort op kleine schaal gerichte bewerkingen een grote machine aan te schaffen. Een bank met een kleiner bed, draaidiameter en centerhoogte is in dit soort gevallen een stuk efficiënter en handiger in gebruik.

Dit geldt natuurlijk ook andersom, met een kleinere draaibank kun je geen grote hout- en metaal stukken gaan draaien. Bekijk dus bij de aanschaf van bank goed naar de afmetingen. Houd hierbij ook rekening met de centerhoogte, de afstand tussen de centers, de breedte van het bed en de maximale draaidiameter.

Hieronder een overzicht:

Kleine draaibank:Middelmaat draaibank:Grote draaibank:
Breedte bed<80mm80 tot 330mm>330mm
Afstand tussen centers<300mm300 tot 550mm>550mm
Max. Draaidiameter <70mm70 tot 260mm>260mm
Max. Draaidiameter boven slede<40mm40 tot 200mm>200mm
Geschikt voor het maken van:Kopjes, vaasjes, handvaten, modelbouwkandelaars, koppen, speelgoedschalen, vazen, bokalen, pilaren
draaibank kopen tips
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Tips bij het kopen van een draaibank: kracht en vermogen

De kwaliteit en prijs van een draaibank wordt onder andere bepaald door het motorvermogen. Hoe sterker de motor hoe stabiliseer en precieser er gedraaid kan worden. Bij kleine bewerkingen zul je echter niet snel verschil merken, ga je grotere stukken hout of metaal draaien? Dan kan je vaak toch het verschil tussen vermogen terugzien.

Over het algemeen heeft vrijwel iedere draaibank voldoende kracht voor het draaien van de aangegeven toepassingen. Wanneer je bijvoorbeeld met een middelgrote draaibank grote stronken of dikke metalen buizen wilt gaan draaien kan dit in sommige gevallen een probleem veroorzaken. De draaibank heeft dan een slechte balans en maakt te weinig toeren om het voorwerp fatsoenlijk te kunnen bewerken. In dit geval is het kiezen van een draaibank met meer vermogen en kracht een betere optie. Het is dus belangrijk om eerst na te gaan wat het doel van de desbetreffende bank is, en of de gewenste voorwerpen en materialen ermee gedraai zouden kunnen worden zonder de machine te veel te overbelasten.

Professionele draaibanken hebben vaak een motor met een vermogen van boven de 500w (0,5kw). Kleinere hobbybanken hebben meestal al genoeg bij 300w. En kleine draaibanken gericht op het draaien van miniaturen hebben natuurlijk nog een stuk minder vermogen nodig. Zoals hierboven beschreven heeft echter iedere draaibank in 99% van de gevallen meer dan genoeg vermogen voor de desbetreffende bewerkingen. En zal dit dus geen probleem opleveren, mede doordat er tussen de motor en de centrale-as nog gebruikt wordt gemaakt van speciale overbrengingen. Hierover vertel ik je hieronder meer.

Tips bij het kopen van een draaibank: de overbrenging

Om het vermogen van de motor goed door te kunnen geven aan de centrale as van de draaibank is een geschikte overbrenging nodig. Deze moet namelijk een bepaald aantal wendingen per seconde kunnen maken, dit is voor iedere bank verschillend, en daarom ook zeer belangrijk. De originele overbrenging op de draaibank is natuurlijk altijd keurig hierop afgesteld, wanneer je echter zelf van plan bent een overbrenging te kiezen is het belangrijk om dit eerst goed uit te zoeken. Bekijk de specificaties en vergelijk deze met de originele overbrenging, hierdoor weet je zeker dat de bank mooi in balans blijft zal blijven en het geschikte toerental aan zal houden.

Handige websites voor het berekenen van de overbrenging zijn:

https://www.werktuigbouw.nl/ voor het berekenen voor een riemen(v-snaren of platte riemen) overbrenging. Bij tandwielkasten wordt de overbrengingsverhouding en maximale toerental aangegeven in de handleiding of op het apparaat zelf. Blijkt dit echter toch niet het geval te zijn dan helpt https://nl.wikihow.com/ voor het berekenen van de overbrengingsverhouding voor tandwieloverbrengingen.

Grote verschillen tussen beide systemen zijn er niet. Wel kan het zijn dat de riem van bijvoorbeeld een v-snaar overbrenging een enkele keer vervangen moet worden. Deze zal uiteraard bij het regelmatig gebruiken van de machine aan slijtage onderhevig zijn. Houd er hierbij ook rekening mee dat een riem bij vervanging gespannen dient te worden, wanneer dit niet gebeurd zal deze gaan slippen, en dus een stuk sneller kapot gaan.

Een tandwiel overbrenging heeft hier natuurlijk geen last van. Maar is meestal dan ook een stuk prijziger. Vaak zitten er op modernere banken dan ook een tandwielmechanisme, riemen daarentegen zijn in de meeste gevallen bij oudere machines terug te vinden. Maar er zijn natuurlijk ook een hoop zeer goede moderne draaibank die gebruik maken van een riemaandrijving.

Tips bij het kopen van een draaibank: de prijs

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten draaibanken op de markt. En deze worden als maar beter en complexer, er worden nieuwe technische snufjes toegevoegd. Er wordt dus steeds meer verbeteringen geboekt op oudere modellen. Maar deze zijn dan vaak ook een stuk duurder. De vraag is natuurlijk: ga ik voor een ouder tweedehandse machine of toch liever voor de nieuwere variant?

De ene vraagt zich af ”waarom zoveel geld uitgeven aan een nieuwe draaibank?”, terwijl ze vaak ook tweedehands worden aangeboden. De ander vindt het juist een goede investering, en kiest liever voor de nieuwere “betrouwbaardere” modellen.

Het is moeilijk hier een geschikte keuze in te maken, daarom heb ik hieronder zowel de voor- als de nadelen van beide opties op een rijtje gezet.

Tweedehands

Nieuw

Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Tips bij het kopen van een draaibank: het toerental

Naast de overbrenging en vermogen is ook het toerental zeer belangrijk. Bij het bewerken van metaal is een lager aantal wentelingen per seconde(rpm) vereist dan bij het draaien van hout. Er zijn hiervoor dus geen specifieke getallen, en dit moet dus voor ieder materiaal berekend worden.

Omdat hout een natuurproduct is, is het nooit even recht, sterk en groot. Het zal dan ook nooit goed in balans of correct perfect gecentreerd zijn. Daarom zijn er voor het draaien van hout geen specifieke toerentallen, maar moet dit op gevoel worden bepaald. Vaak ligt het aantal toeren tussen de 400 en 2000 per minuut, hoe groter de diameter hoe minder het aantal toeren.

In tegenstelling tot hout zijn metalen wel verbonden aan een bepaald aantal toeren per minuut, hiervoor heb ik hieronder een handig stappenplan gemaakt:

Stap 1: Formule

Om te beginnen is het belangrijk je te houden aan deze formule:

Toerental = (V x 1000) / (π x diameter)

π (pi) = 3,14

V(snelheid in meter/min) = hangt af van het materiaal

Stap 2: Invullen van de snelheid

Zoals hierboven beschreven is de snelheid verschillend voor ieder materiaal. Het is dus belangrijk deze eerst op te zoeken. Om je alvast een beetje opweg te helpen, heb ik hieronder een schema gemaakt van de snelheden voor meest gebruikte metaal soorten:

Materiaal:V(snelheid) in m/min bij voordraaien:V(snelheid) in m/min bij afsteken:
Staal2511,25
RVS156,75
Aluminium15067,5
Messing6529,25
Thermoharder8036
Thermoplast600270

LET OP: dit zijn enkel richtlijnen, in de praktijk kan het zijn dat bepaalde metaalsoorten toch net op een ander toerental gedraaid moeten worden. Verder is het belangrijk te weten dat deze gegevens alleen geschikt zijn bij gebruik van HSS beitels. Dus niet voor de hardmetaal beitels.

Nu we V weten kunnen we deze invullen in de formule, als voorbeeld pak ik even aluminium.

Aluminium heeft een V(snelheid) van 150 meter per minuut, deze kunnen we dus alvast invullen in de formule:

(150 x 1000) / (π x diameter)

Nu hebben we dus alleen nog de diameter nodig, dit is dan ook meteen de laatste stap.

Stap 3: Diameter invullen

De diameter is de doorsnede van het materiaal in millimeters. Stel ik pak een aluminium buis met een diameter van 40mm. Dan geldt de formule:

(150 x 1000) / (3,14 x 40) = 1194 toeren

De meeste draaibanken hebben een regelaar waarmee het aantal toeren door middel van versnellingen kan worden aangepast. Vaak wordt dit aangegeven op een klein displaytje boven de regelaar. Is dit niet het geval? Dan is er nog altijd de optie om een toerenteller aan te schaffen, deze kan op de centrale as geplaats worden. Let er in dit geval wel op dat er bij dit soort producten vaak geen display aanwezig is, en deze dus nog apart erbij gekocht moet worden.

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om na te kijken of een draaibank het aantal maximale toeren(rpm) aankan die nodig zijn voor het materiaal dat je wilt gaan bewerken.

Het berekenen van de toeren kan via het bovenstaande stappenplan of deze pagina:

http://www.verspanersforum.nl/INTERAKTIEVE_TABELLEN/Berekenen%20snijsnelheden.htm

Draaibank kopen tips: wat is de beste koop?

Houtdraaibank, wat is de beste koop?

Hieronder vind je houtdraaibanken in de categorieën: klein, middenmaat of groot. Deze koopgids geeft de beste houtdraaibanken weer op basis van gebruikerservaringen, prijs-kwaliteit verhouding en specificaties.

Kleine houtdraaibanken


Proxxon micro houtdraaibank DB 250

Prijs±€ 159,-
Vermogen150 watt
Centerhoogte40mm
Max. werkstuklengte250mm
Toeren per min.1000 tot 5000
Gewicht2,6 kg

Conclusie

De Proxxon micro DB 250 draaibank is uiterst geschikt voor miniatuurwerk. De machine heeft een handig compact formaat en is perfect voor de beginnende draaier. Het toerental is elektronisch in te stellen via een draaiknop.

Geschikt voor: modelbouw en miniatuurwerk


Middenmaat houtdraaibanken


Holzmann D300F Houtdraaibank

Prijs±€ 215,-
Vermogen250 watt
Centerhoogte105mm
Max. werkstuklengte305mm
Toeren per min.750 tot 3200
Gewicht19 kg

Conclusie

Deze Holzmann draaibank voor hout is vanwege zijn grote draaibare diameter geschikt voor grote werkstukken. De draaibank is zeer comfortabel door zijn pols steun, makkelijke verstelbaarheid en traploos regelbare toerental.

Geschikt voor: werkstukken met grote diameters, vazen, schalen, etc.



vidaXL Houtdraaibank 450mm

Prijs±€ 252,-
Vermogen500 watt
Centerhoogte125mm
Max. werkstuklengte450mm
Toeren per min.700/1.000/1.430/ 2.000/2.750
(5 versnellingen)
Gewicht36 kg

Conclusie

De vidaXL 450mm houtdraaibank is zeer gebruiksvriendelijk door zijn torsiebestendig gietijzer, deze zorgt voor een soepele en nauwkeurige werking. Hij heeft 5 draaisnelheden voor verschillende werkzaamheden. De snelheid is instelbaar via de V-riem.

Geschikt voor: werkstukken met gemiddelde afmetingen.



Lumberjack Houtdraaibank met variabele snelheid VSL305

Prijs±€ 402,-
Vermogen550 watt
Centerhoogte152mm
Max. werkstuklengte455mm
Toeren per min.450 tot 3500
Gewicht35 kg

Conclusie

Deze Lumberjack VSL305 draaibank is vanwege zijn grote draaibare diameter geschikt voor grote werkstukken. De draaibank is zeer comfortabel door zijn stevige gietijzeren bed en anti-vibratie voetjes. Het toerental is in te stellen via een draaiknop en terug te lezen op het display boven op de machine.

Geschikt voor: werkstukken met gemiddelde afmetingen en een grote diameter, vazen, schalen, kandelaren, etc.



HBM 450 x 300 Variabele Houtdraaibank

Prijs±€ 514,-
Vermogen550 watt
Centerhoogte150mm
Max. werkstuklengte450mm
Toeren per min.650 tot 3800
Gewicht45 kg

Conclusie

De HBM 450 x 300 is de perfecte draaibank voor de professionele Doe-het-zelver. Het toerental is traploos in te stellen via een draaiknop. De sterke 550 watt motor zorgt voor een zeer goede gebruikerservaring. Verder is het toerental tijdens het draaien te zien op het display boven op de machine.

Geschikt voor: werkstukken met gemiddelde afmetingen.


Grote houtdraaibanken


Gude 00501 Hout Draaibank

Prijs±€ 149,-
Vermogen370 watt
Centerhoogte160mm
Max. werkstuklengte1000mm
Toeren per min.850/1240/1700/2500 (4 versnellingen)
Gewicht25 kg

Conclusie

De Gude 00501 is de perfecte draaibank voor de gevorderde Doe-het-zelver. De Draaibank is in 4 snelheden instellen. De no-load veiligheidsschakelaar op het compartiment van de v-snaar zorgt voor extra veiligheid van de gebruiker. Deze bank wordt geleverd inclusief een beitelset.

Geschikt voor: werkstukken met grote diameters en lange afmetingen, schalen, borden, pilaren, etc.



T-Mech Houtdraaibank 400 watt

Prijs±€ 220,-
Vermogen400 watt
Centerhoogte175mm
Max. werkstuklengte1000mm
Toeren per min.810/1180/1700/2480 (4 versnellingen)
Gewicht24 kg

Conclusie

De T-Mech 400 watt houtdraaibank is de perfecte keuze voor de hobbyist. Met de 400 watt motor is het draaien soepel en nauwkeurig. De draaibank is instelbaar in 4 versnellingen. En wordt geleverd inclusief 6 gratis houtbeitels.

Geschikt voor: werkstukken met grote diameters en lange afmetingen.


Metaaldraaibank, wat is de beste koop?

Hieronder vind je metaaldraaibanken in de categorieën: klein en middenmaat. Deze koopgids geeft de beste metaaldraaibanken weer op basis van gebruikerservaringen, prijs-kwaliteit verhouding en specificaties.

Kleine metaaldraaibanken


Proxxon Precisiedraaibank PD 250/E

Prijs±€ 1035,-
Vermogen
Centerhoogte70mm
Max. werkstuklengte250mm
Toeren per min.100 tot 3000
Gewicht12 kg

Conclusie

De Proxxon Precisiedraaibank PD 250/E id geschikt voor het bewerken van metalen zoals staal, messing, aluminium en kunststof. En compleet met automatische voeding, draadsnijinrichting, klauwplaat, meelopend center en bovensupport. Een zeer professionele draaibank met een ruis- en trillingvrije dc motor.

Geschikt voor: vlakdraaien, langsdraaien, conisch draaien, draadsnijden, boren, frezen en groeven maken


Middenmaat metaaldraaibanken


HBM 180 x 300 Metaaldraaibank met Digitaal Display

Prijs±€ 947,-
Vermogen300 watt
Centerhoogte90mm
Max. werkstuklengte300mm
Toeren per min.100 tot 2500
Gewicht37 kg

Conclusie

Deze metaaldraaibank wordt standaard geleverd inclusief: Digitaal afleesbaar toerental. Variabel regelbaar toerental. Lekplaat. Achterwand. Geharde bedbanen. Klauwplaat en support bescherming. Set wisselwielen. En bijbehorende gereedschappen. Een zeer complete draaibank.

Geschikt voor: vlakdraaien, langsdraaien, conisch draaien, draadsnijden, boren, frezen en groeven maken



HBM 180 Vario Metaaldraaibank

Prijs±€1192,-
Vermogen600 watt
Centerhoogte85mm
Max. werkstuklengte300mm
Toeren per min.0 tot 2500
Gewicht60 kg

Conclusie

De HBM 180 Vario is een zeer professionele metaaldraaibank. En wordt standaard geleverd inclusief. 3 Klauwplaat 100 mm. Lekplaat Geharde bedbanen. Langsvoeding (tegen nulspanning beveiligd). Klauwplaat en support bescherming. Set wisselwielen. Bijbehorende gereedschappen.

Geschikt voor: vlakdraaien, langsdraaien, conisch draaien, draadsnijden, boren, frezen en groeven maken


We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl