Kippenhok maken waarop letten? Je leest het hier!

Waarop moet je letten bij het maken van een kippenhok? Het antwoord op deze vraag gaan we in dit artikel bespreken. Zodat je tijdens het maken van het kippenhok niet voor onverwachte verassingen komt te staan en je een mooi eindresultaat zult behalen.

Veel leesplezier!

kippenhok maken waarop letten

Waarop moet je letten bij het maken van een kippenhok?

Het kippenras

Om te beginnen is het handig om van te voren een kippenras voor in het kippenhok te kiezen. Dit is belangrijk omdat je aan de hand hiervan je kippenhok gaat inrichten en ontwerpen.

Iedere kippenras heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ook de vereisten van ieder soort ligt anders. Daarom kan het nog weleens lastig zijn om een goede keuze hierin te maken. Om je alvast een handje op weg te helpen geven we je hieronder een aantal tips en informatie voor het kiezen van een gewenst kippenras.

kippenhok maken waarop letten

Legkip of sierkip?

Er zijn twee soorten kippen, de legkip en de sierkip. allebei deze soorten hebben verschillende voor- en nadelen, behoeftes en verschillende hoeveelheden onderhoud nodig. Daarom is het maken van een goede keuze hierin erg belangrijk.

Legkip

Wil je iedere dag genieten van een lekker vers eitje en een makkelijk te houden kippensoort? Dan kun je het beste kiezen voor de legkip. Dit ras legt gemiddeld 5 eieren per week en hebben minder ruimte en voeding nodig dan een sierkip. Dit maakt het houden van dit soort ook een stuk makkelijker en daarom ook een geschikte keuzen met kinderen.

kippenhok maken waarop letten

Sierkip

Wil je een speciale kip met een mooie verentooi, zonder dat deze al te veel eieren legt? Dan is een sierkip een goede keuze voor jou. Dit soort legt minder eieren dan de legkip maar wordt dan ook een stuk ouderen, gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. Verder wordt dit ras meestal gehouden voor de mooie verentooi en de speciale en opvallende uitstraling van het dier. Tenslotte zijn de meeste sierkippen evenals de legkip ook goed te houden met kinderen en hebben ze een rustig karakter.

Handige link voor meer informatie:

Verschillende_Kippenrassen

kippenhok maken vergunning nodig?

Vergunning voor het maken van een kippenhok

het nodig hebben van een vergunning voor het maken van het kippenhok hangt af van verschillende situaties. Meestal heb je een vergunning nodig wanneer de oppervlakte van het hok meer dan 10 vierkante meter bedraagt en/of meer dan 2 meter hoog is.

Meestal is dit niet het geval en is een vergunning dan ook niet nodig. Toch raden we je aan dit van te voren goed na te kijken omdat deze regel in iedere gemeente verschillend is. Zo hebben sommige gemeentes ook regels over het aantal kippen en of je deze wel of niet mag houden. Check daarom altijd even van te voren of je eventueel een vergunning nodig hebt. Dit kan namelijk een hoop gedoe in de toekomst voorkomen. En vooral voor het houden van kippen in een woonwijk is dit erg belangrijk.

Handige link voor meer informatie:

Vergunning_voor_het_maken_van_een_kippenhok

legnest kippen

Op geschikt ontwerp en inrichting bij het maken van een kippenhok letten

Het ontwerp en de inrichting van het kippenhok is ontzettend belangrijk. Een kip moet zich namelijk veilig en op zijn gemak voelen in het hok. Hiervoor zijn er een aantal vereisten bij de inrichting van het hok.

Hieronder een aantal basisregels:

Afmetingen van het kippenhok

De afmetingen van het kippenhok hangen veelal af van het ras en de grootte van de kippen. Maar de minimale afmetingen voor één middelgrootte leg- of sierkip zijn ongeveer 0,5 vierkantmeter voor het nachthok en 1 vierkante meter voor de ren.

Wanneer je een kleiner ras hebt mogen deze afmetingen worden gehalveerd naar 0,25 en 0,5 vierkante meter.

Inrichting kippenhok:

Legnest

Het legnest is het gedeelte waar de kip zijn ei zal leggen, hiervoor moet de kip zich wel op zijn gemak voelen. Daarom is het plaatsen van het legnest op een veilige, droge en donkere een vereiste. Houd er wel rekening mee dat je een luikje of deurtje in het legnest maakt zodat je de eieren makkelijk eruit kan pakken.

Zitstok

De zitstok is het gedeelte waarop de kippen de nacht doorbrengen. We raden je bij het plaatsen van de zitstokken aan genoeg ruimte te bewaren tussen de kippen. Dit omdat de kans op parasieten zoals de bloedluis hierdoor een stuk kleiner wordt. Een geschikte afmeting van de zitstok voor één kip is ongeveer 20 á 30 centimeter afhankelijk van de grootte en ras.

Handige links voor meer informatie:

Ontwerp_en_bouwtekening_voor_het_maken_van_een_kippenhok

Inrichting_van_het_kippenhok

materiaal kippenhok

Let op de houtsoort voor het maken van het kippenhok

De duurzaamheid en stevigheid van het kippenhok wordt veelal bepaald door de gebruikte bouwmaterialen. Vaak wordt hiervoor dan ook hout gebruikt. Hout bestaat uit twee verschillende soorten, namelijk hard- en zachthout.

Wil je een goedkoper kippenhok met een mindere levensduur? Dan kun je het beste kiezen voor zachthout.

Wil je liever een duurzamer kippenhok met een iets hogere prijs? Dan is hardhout een beter optie. Dit houtsoort is namelijk erg sterk en heeft een langere levensduur dan zachthout.

Handige link voor meer informatie:

Bouwmaterialen kippenhok

kippenhok maken waarop letten

Op een goede locatie voor het kippenhok letten

Als laatste de locatie van het kippenhok. Ook deze is erg belangrijk en maakt het verschil in hoeverre de kippen zich fijn en op hun gemak voelen. Zo mag het nachthok niet direct in de zon worden geplaatst, deze moet namelijk donker en koel blijven. De kippenren daarin tegen mag wel voor een stukje in de zon worden geplaatst. Dit zorgt er namelijk voor dat de ren niet te vochtig wordt en parasieten er lastiger kunnen overleven.

Houd er wel rekening mee dat er genoeg frisse lucht door de ren stroomt. Hierdoor blijven nare luchten niet hangen wat beter is voor de gezondheid van de kippen.

Handige link voor meer informatie:

Geschikte locatie voor het kippenhok


Gegarandeerd succes?

Maak net als vele andere kippenliefhebbers gebruik van de kippengids. En krijg direct toegang tot bouwtekeningen, handige tips en essentiële informatie rondom het houden van kippen.

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


Wellicht is dit artikel ook iets voor jou:

Tenslotte raden we je aan ook eens ons uitgebreide artikel over het maken van een kippenhok en het houden van kippen te lezen. Hierin leggen we alles stap voor stap uit en geven we je alle benodigde informatie rondom het houden van kippen..

Hieronder de link naar het artikel:

>>kippenhok maken en alle benodigde informatie rondom het houden van kippen<<

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      BouwKlusGids.nl