Zelf een houten werkbank maken? klik hier!

Zelf een houten werkbank maken? Op deze pagina leg ik je alles uit!

Een eigen werkbank maken is natuurlijk erg handig om al je projecten op uit te kunnen voeren. En om deze zelf in elkaar klussen is maakt dit natuurlijk nog leuker. Maar dat niet alleen het kan namelijk als je het goed doet kan het ook nog eens een stuk goedkoper zijn. Daarom leg ik je hier alles uit hoe jij je eigen houten werkbank kunt maken.

Veel leesplezier!

Stappenplan zelf een houten werkbank maken

Bij het maken van een goede werkbank is ook een goed stappenplan nodig. Daarom heb ik hieronder alvast een handig stappenplan voor je gemaakt, hierbij kun je in 5 simpele stappen zien hoe jij de beste werkbank samenstelt en in elkaar klust.

Stap 1: locatie en afmetingen van zelf een houten werkbank maken

Locatie werkbank

De locatie van de werkbank hangt natuurlijk veelal af van het aantal machines en de beschikbare ruimte die je tot beschikking hebt. Daarom raad ik aan om bij het kiezen van de locatie van de werkbank van te voren alvast een soort plattegrond te maken met daarop de machines en ruimte die je tot beschikking hebt. En aan de hand daarvan een goede keuze te maken.

Afmetingen bepalen

Nadat je een goed locatie voor de werkbank hebt gekozen kun je over de afmetingen en indeling gaan nadenken. Omdat je de werkbank zelf maakt kun je alles samenstellen zoals je het wilt, wil je bijvoorbeeld wat extra lades of kastje dan kan dat.

Wat is een geschikte hoogte voor de werkbank? De meeste gebruiken een hoogte van rond de 90cm voor de werkbank. Maar dit kun je natuurlijk ook aanpassen naar hoe jij het wilt. Wel raad ik je aan om niet al te veel af te wijken van deze afmeting.

Stap 2: bouwtekening

Nadat je de afmetingen en locatie voor de werkbank hebt gekozen kun je opzoek gaan naar een goede bouwtekening, hier staat meestal een materiaallijst en stappenplan op. Waar een goede bouwtekening aan moet voldoen en welke ik je aanraad kom ik zo op terug.

Stap 3: materiaal zelf een houten werkbank maken

Voor het maken van een goede werkbank is natuurlijk ook het juiste materiaal nodig. Bij een werkbank word daarvoor meestal hout gebruikt. De populairste houtsoorten bij het maken van een werkbank zijn:

 • Vuren
 • Multiplex
 • Hardhout

Moet de werkbank heel sterk zijn dan kun je het beste hardhout kiezen, maar let hierbij wel op dat dit houtsoort vaak erg duur is. Daarom raad ik je aan om voor vuren of multiplex te kiezen.

Op de materiaallijst van de bouwtekening staan de afmetingen en hoeveelheden hout die je moet aanschaffen.

Stap 4: in elkaar zetten

En dan de leukste stap: het in elkaar zetten van de werkbank. Volg hierbij goed de stappen op je bouwtekening en zaag alle planken op maat door middel van de materiaallijst.

Stap 5: afwerking

Wanneer de werkbank staat kun je beginnen met de afwerking. Schuur alles zo nauwkeurig mogelijk, zodat er geen splinters meer aan het hout zitten en alles glad is.

Hierna kun je de werkbank het beste oliën, dit verlengd de levensduur en zorgt ervoor dat er na het klussen geen resten aan de werkbank blijven kleven. Tungolie of lijnolie zijn hiervoor de beste keuze. Smeer de werkbank goed in en laat de olie drogen, doe dit 24 uur later nog een keer.

Benodigd gereedschap zelf een houten werkbank maken

Wanneer je een werkbank gaat maken heb je natuurlijk ook het juiste gereedschap nodig. Vaak is het standaard klus gereedschap al meer dan voldoende. Hieronder een lijstje met het gereedschap dat je wellicht nodigt gaan zult hebben:

 • Handzaag
 • Decoupeerzaag
 • Schroevendraaier
 • Schuurpapier
 • Hamer
 • Boormachine
 • Winkelhaak
 • Rolmaat
 • Potlood

Bouwtekening zelf een houten werkbank maken

Een bouwtekening is erg belangrijk voor het maken van een werkbank. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt en zorgt er vrijwel altijd voor dat je een goed eindresultaat behaald.

Bouwtekeningen die ik je aanraad

De bouwtekeningen die ik je aanraad komen uit het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. In zijn pakket zijn meer dan 10.000 bouwtekeningen inbegrepen, die je levenslang kunt gebruiken zonder maandelijkse kosten. Op deze tekeningen staat alles duidelijk stapsgewijs uitgelegd met plaatjes en teksten.

En misschien wel de leukste optie bij het bouwtekeningenpakket van Fred: je kunt tijdens het maken van de werkbank meerdere keren je eigen invloeden verwerken. Hierbij kun je bijvoorbeeld zelf kiezen of je nog een extra lade of toch liever een opbergvak wilt. Zo kun je alles aanpassen naar hoe jij het wilt!

Verder heb je met de meer dan 10.000 inbegrepen bouwtekeningen meer dan genoeg keuze in werkbanken. Maar dat niet alleen in het pakket zitten ook nog duizenden andere project, inloopkasten, bedden, tafels, barren, eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken. Hierdoor heb je ook alvast genoeg projecten die je in de toekomst op je eigen gemaakte werkbank kunt uitvoeren!

Op dit moment heeft Fred Schouten een speciale AANBIEDING op zijn bouwtekeningenpakket. Klik op de link hieronder om de kortingspagina te gaan.

*Let Op! Deze aanbieding kan ieder moment verlopen.

>>Link naar de speciale aanbieding van Fred klik hier!<<

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   BouwKlusGids.nl