Bar maken in schuur? Hier lees je hoe!

Wat is nu een betere plek dan een bar maken in schuur? Je kan altijd even een gezellige borrel doen met je vrienden en kennissen, of natuurlijk even lekker ontspannen en wat quality time met elkaar doorbrengen. En dat is vooral nu erg belangrijk in de drukke en stressvolle tijd waar we in leven.

Bar maken in schuur

Maar om deze bar ook nog eens zelf in elkaar te klussen maakt dit nog eens stuk leuker en gezelliger. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goede bar in een schuur? Wat heb je allemaal nodig? En welke stappen moet je doorlopen? In dit artikel ga ik je helpen. En leg ik je precies uit hoe jij de beste bar in een schuur kunt maken.

Veel leesplezier!

Voordelen bar maken in schuur

Je eigen bar maken is niet alleen erg leuk en gezellig, maar het brengt ook een paar interessante voordelen met zich mee. Zo is het vaak een stuk goedkoper dan een bar kopen of te laten maken en ontwerpen. Ook kun je de bar helemaal naar je eigen smaak aanpassen, waardoor je de bar op iedere gewenste locatie kunt plaatsen. En ten sloten scheelt het je ook nog eens een hoop gedoe met het vervoer van een kant-en-klare bar.

Maar dat niet alleen als de bar namelijk staat, is het een klus project om echt trots op te zijn en geeft je dan ook een hoop voldoening. En heb je een heerlijke plek gecreëerd om met al je vrienden of kennissen de tijd door te brengen.

Materiaal voor het maken van een bar in een schuur

Materiaal bar maken in schuur

Het kiezen van een gewenste houtsoort is een erg belangrijke stap bij het maken van een bar. Omdat ieder houtsoort zijn eigen voor- en nadelen heeft is het belangrijk om goed naar de eigenschappen van het soort te kijken. Wil je bijvoorbeeld een sterke en duurzame bar dan is hardhout een goede keuze. Maar wil je liever wat goedkopers met wat meer onderhoud dan is bijvoorbeeld vuren of een bar maken van pallets een goede optie.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om niet alleen naar de eigenschappen, maar ook naar het uiterlijk van de bar te kijken. De bar is namelijk een groot object die vaak een lange tijd mee gaat.

Voor het maken van een bar in een schuur worden vaak de volgende houtsoorten gekozen:

  • Douglashout
  • Hardhout
  • Pallet hout
  • Vurenhout
  • Steigerhout

De hoeveelheden die je van een bepaald houtsoort moet aanschaffen staan meestal in de materiaallijst op de bouwtekening. hierdoor weet je zeker dat je nooit teveel of te weinig koopt. En scheelt dan vaak ook een hoop kosten en ritjes naar de bouwmarkt.

Omdat er een hoop bouwtekeningen niet beschikken over deze bijna onmisbare functies, geef ik later in dit artikelen meer informatie hoe je de juiste bouwtekening kiest.

Benodigd gereedschap

Na het kiezen van de gewenste houtsoort is het uitzoeken van het benodigde gereedschap ook een belangrijke stap in de voorbereiding van het maken van de bar. Nu heb je voor het maken van een bar aan het standaard klus gereedschap vaak al meer dan genoeg. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit vaak huren of kopen in de bouwmarkt bij jou in de buurt.

De gereedschappen die je waarschijnlijk nodig zult gaan hebben zijn:

  • Boormachine
  • Zaag
  • Schuurmachine
  • Hamer
  • Rolmaat
  • Waterpas
  • Winkelhaak
  • Potlood

Naast de gereedschappen heb je uiteraard ook schroeven, houtlijm en verbindingstukken nodig. De aantallen en soorten verbindingsmaterialen staan meestal aangegeven op de bouwtekening.


Enkel nu! Gratis toegang

Stel je eigen bouwtekening samen en pas deze aan naar jouw wensen.

Of kies uit tal van kant-en-klare klusprojecten!

Begin direct met het maken van jouw droomproject. Klik op de knop hieronder!


Tijdelijk geheel gratis toegang, zonder abonnement of andere verborgen kosten.

Stappenplan bar maken in schuur

Als je een goede bar wilt maken is het handige om via een stappenplan te werken. Hierdoor voorkom je dat je zomaar ergens aan begint en er vervolgens niet meer uitkomt. Hieronder heb ik een handig stappenplan voor je gemaakt waardoor je meteen aan de slag kunt. En een prachtige bar in elkaar kunt zetten, waar je nog lang en veel plezier van zult hebben.

Stap 1: gewenste locatie

De locatie van de bar hangt natuurlijk van veelal af van de ruimte die je tot beschikking hebt. Maar de locatie heeft natuurlijk ook te maken met het aantal personen die aan bar moeten kunnen zitten. Moeten er bijvoorbeeld veel mensen aan kunnen zitten, dan is een grote bar natuurlijk beter. Maar hiervoor is natuurlijk ook een grotere ruimte nodig. Daarom raad ik je aan om van te voren al een soort plattegrond te maken van de beschikbare ruimte en de eventuele stroom en rioleringsbuizen aansluitingen.

Stap 2: afmetingen

Wanneer je een goede locatie hebt gevonden, kun je de afmetingen bepalen. Omdat je de bar zelf bouwt kun je deze helemaal aanpassen aan jou wensen, en zit je niet vast aan standaard maten.

Voor de hoogte van de bar worden meestal de maten tussen 100 cm en 120 cm gekozen. Wanneer je ook achter de bar wilt gaan zitten met bijvoorbeeld een barkruk is een 120cm hoge bar een beter keus. Is dit niet het geval dan is een bar van rond de 100cm ook een prima keuze. Maar ook hierin heb je als doe-het-zelfde alle vrijheid om te kiezen wat je wilt.

Stap 3: houtsoort

De juiste houtsoort is na het kiezen van een goede bouwtekening de belangrijkste stap bij het maken van een bar. Eerder in dit artikel heb ik al besproken hoe je een goede houtsoort kiest en een paar mogelijke opties benoemd. Wanneer je er nog niet helemaal uit bent kun je dit nog eens bekijken en doorlezen. Zodat je de beste keuze kunt maken.

Stap 4: het in elkaar zetten van de bar

En dan de leukste stap, het maken van de bar. Lees en bekijk hierbij goed de stappen en plaatjes op de bouwtekening, zodat je het beste eindresultaat behaald. En je kunt genieten van een prachtige zelf gemaakt bar.

Wanneer je een spoelbak of koelkast in de bar wilt verwerken, hou dan rekening om ook de rioleringsbuizen en stroomkabels aan te sluiten.

Stap 5: afwerking

De afwerking van de bar hangt vooral af van de gekozen houtsoort. Vaak wordt een lak of beits gebruikt, hierdoor gaat het hout minder snel achteruit. Omdat er veel verschillende lakken en beitsen zijn is het handig om je hierover goed te laten gaan informeren in bijvoorbeeld de bouwmarkt.

Bouwtekening bar maken in schuur

Een goede bar maak je door middel van een goede bouwtekening. Een bouwtekening is dan ook erg belangrijk en zorgt ervoor dat je vrijwel 100% zeker een gewenst eindresultaat behaalt. Dit komt vooral door de handige stappen, materiaallijsten, afbeeldingen en teksten in de tekeningen. Deze geven je alle benodigde informatie tijdens het in elkaar zetten van de bar.

Bouwtekeningen die ik aanraad

De bouwtekeningen die ik je aanraad komen uit het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. In zijn pakket zijn meer dan 10.000 bouwtekeningen inbegrepen, die je levenslang kunt gebruiken zonder maandelijkse kosten. Op deze tekeningen staat alles duidelijk stapsgewijs uitgelegd met plaatjes en teksten.

Verder heb je met de meer dan 10.000 inbegrepen bouwtekeningen meer dan genoeg keuze in bijvoorbeeld een bar maken. Maar dat niet alleen in het pakket zitten ook nog duizenden andere project, inloopkasten, bedden, tafels, werkbanken, eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken. Wil je bijvoorbeeld later ook nog een statafel of barkruk maken? Dan heb je hier ook alvast de goede bouwtekeningen voor!


Tijdelijke aanbieding!

Bespaar geld! Meer dan 10.000 bouwtekeningen met stapsgewijze instructies, gedetailleerde uitleg en handige bonussen, direct klaar om te downloaden. Nu 50% korting op de normale prijs!

Benieuwd? Klik op de oranje knop hieronder.


1 Reactie
  1. […] nog meer je volgende projecten heb je alles wat je nodig hebt. Uw volgende project kan zo maar een bar zijn of een nieuwe tafel. De bouwtekeningen zijn absoluut nodig als je iets gaat bouwen zodat je er […]

    Laat een reactie achter

    BouwKlusGids.nl