Inloopkast maken? Hier ben je op het juiste adres! Op deze pagina leg ik je namelijk uit hoe jij de beste doe het zelf inloopkast maakt.
Een inloopkast is natuurlijk erg handig om al je mooie outfits in kwijt te kunnen. Vaak wordt er gedacht dat een inloopkast maken erg duur is, maar dit valt reuze mee. Ook is vaak ook helemaal niet zo moeilijk om te maken als dat er van te voren wordt gedacht. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt zijn een paar handige tips en tricks, en laat dat nou precies zijn waar deze pagina over gaat.
Veel leesplezier!
Voordelen van een doe-het-zelf inloopkast
- Vaak een stuk goedkoper dan een kant en klare inloopkast maken.
- Keuze in alle soorten en maten, want je kunt het maken zoals je het zelf wilt.
- Het scheelt een hoop onnodig gedoe met het vervoeren en van een kant en klare inloopkast.
- Je kunt je eigen afmetingen voor de doe-het-zelf inloopkast kiezen.
- Verder kun je wanneer iets toch niet helemaal jou smaak is het nog altijd aanpassen tijdens het klussen.
- En het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat het super leuk en gezellig is om zelf je eigen inloop kast in elkaar te klussen.
Handige tips
Een inloopkast maken is over het algemeen erg simpel, maar zonder goede voorbereiding kan het nog wel eens een moeilijke klus worden. Daarom geven wij je alvast een paar handige tips voor het maken van een eigen inloopkast:
- Tip 1: Bedenk goed welke soort en maat inloopkast je wilt gaan maken.
- Tip 2: Kijk ook goed naar de locatie waar de kast komt te staan.
- Tip 3: Wat zijn de afmetingen en passen deze op de gewilde locatie?
- Tip 4: Bedenk goed welk gereedschap je nodig hebt.
- Tip 5: Kies de juiste houtsoort om de inloopkast van te maken.
- Tip 6: En als laatst: Werk aan de hand van een goede bouwtekening, dit voorkomt vaak veel problemen en onnodig werk.
Indelen van de inloopkast
Het leuke van een eigen inloopkast is dat je hem zelf kunt indelen en ontwerpen zoals jij het wilt. Je kunt bijvoorbeeld zelf de lig- en hang verhouding samenstellen, maar ook het aantal planken, kledingrekken en lades. Hierdoor kun je de inloopkast altijd naar je eigen wensen inrichting.
De verschillende ontwerp opties heb ik voor je op een rijtje gezet:
- Kies je het liefst deuren of gordijnen?
- Hoeveel scheidingswanden wil je in de kast?
- Het aantal kledingrekken in de kast.
- Hoeveel legplanken wil je in de inloopkast?
- Wil je schuiflades of manden in de inloopkast?
- Wat wordt de leg- en hang verhouding in de kast? (meestal is de verhouding 2/3 hang en 1/3 leg)
- En tot slot, welk type verlichting wil je gebruiken in de inloopkast?
Houtsoort
De gewenste houtsoort kiezen is een van de belangrijkste stappen tijdens een inloopkast maken. Dit komt vooral omdat niet alle houtsoorten het zelfde zijn, en er dus verschillende voor- en nadelen aan zijn verbonden. Maar bijvoorbeeld ook locatie en onderhoud spelen hier een grote rol in.
De meest populaire houtsoorten bij het maken van een inloopkast heb ik voor je op een rijtje gezet:
Inloopkast maken van steigerhout
Steigerhout is een populaire houtsoort voor het maken van een inloopkast. Het is erg duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Verder is het makkelijk te bewerken en over het algemeen vrij goedkoop.
Voordelen:
- erg populair
- overal verkrijgbaar
- lange levensduur
- goedkoop
- relatief weinig onderhoud
- makkelijk te bewerken
Nadelen:
- De planken kunnen een stuk sneller kromtrekken dan bij bijvoorbeeld eikenhout.
Inloopkast maken van vuren
Vuren is een een erg goedkoop houtsoort maar kan betrekkelijk snel gaan rotten bij slecht onderhoud. Dat maakt dat dit hout een stuk minder duurzaam is en veel onderhoud vergt. Wel een groot voordeel van vuren is dat het in zowat overal en in iedere maat is te verkrijgen.
Voordelen:
- erg goedkoop
- in veel verschillende afmetingen beschikbaar
- overal te verkrijgen
- het houtsoort is makkelijk te bewerken
Nadelen:
- kan snel gaan rotten
- veel onderhoud nodig
- niet zo duurzaam
Inloopkast maken van eikenhout
Eikenhout is alweer een stuk duurzamer dan vurenhout. Dit komt vooral omdat het een hardhout is. Hardhout is erg sterk, maar niet te vergeten ook erg zwaar. Een groot nadeel van dit soort is dat het over het algemeen erg prijzig is.
Voordelen:
- duurzaam
- beschikbaar in veel afmetingen
- mooie natuurlijke look
- zeer sterk
Nadelen:
- erg zwaar
- relatief duur
Bouwtekening
Voor het maken van een inloopkast heb je natuurlijk een goede bouwtekening nodig. Dit bespaard je niet alleen een hoop overbodig werk, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je vrijwel altijd het gewenste eindresultaat behaalt.
Je zult misschien denken “maar waar moet een goede bouwtekening dan aan voldoen?” En om die vraag te beantwoorden dat ik hieronder een lijstje gemaakt:
- Correcte afmetingen
- Goed stappenplan
- Duidelijke materiaallijst
- Genoeg keuze in verschillende categorieën, soorten en maten
- Duidelijke teksten en plaatjes
Als je goed zoekt zijn er soms wel eens een aantal bouwtekeningen op het internet te vinden, maar deze voldoen bijna allemaal niet aan de bovengenoemde punten. Nu is dit nog niet het grootste probleem, want vaak zijn deze tekeningen ook nog eens erg onduidelijk en leveren ze niet het eindresultaat waarop je gehoopt had. Ook de keuze in verschillende categorieën, soorten en maten is vaak erg beperkt bij dit soort bouwtekeningen.
De bouwtekeningen die ik je aanraad
Om eventuele teleurstellingen te voorkomen raad ik ten alle tijden de bouwtekeningen van de professionele doe-het-zelver Fred Schouten aan.
In Freds bouwtekeningenpakket zitten meer dan 10.000 bouwtekening, waardoor er altijd wel iets voor jou tussen zit. Verder is een groot voordeel van dit grote aanbod dat de prijzen per tekening super laag liggen, namelijk maar 0,00067 euro per tekening! En heb je vragen? Dan kun je Fred altijd even mailen, en dan helpt hij je graag verder.
Alle voordelen van Freds bouwtekeningen op een rijtje:
- meer dan 100.000 tevreden klanten
- veel keuze in verschillende categorieën, soorten en maten
- overal waar en wanneer te downloaden in pdf
- niet goed geld terug garantie, dus zeker het proberen waard
- 10.000 bouwtekeningen inbegrepen
- altijd bereikbaar voor hulp
- zeer lage kosten van maar 0,00067 euro per tekening
Op dit moment heeft Fred Schouten een speciale AANBIEDING op zijn bouwtekeningenpakket. Klik op de link hieronder om de kortingspagina te gaan.
*Let Op! Deze aanbieding kan ieder moment verlopen.
>>Link naar de speciale aanbieding van Fred Schouten klik hier!<<
Stappenplan
Stap 1: Bepaal de locatie
De eerste stap bij het maken van een inloopkast is het kiezen van de juiste locatie. Denk hierbij ook alvast aan de hoogte, breedte en eventuele hoeken van de inloopkast. Het beste is om een inloopkast tegen een rechte muur aan te maken, maar een schuine muur is ook prima.
Stap 2: Inloopkast indelen
Het indelen van de inloopkast is ook een belangrijke stap. Je moet als eerste kijken naar de ”leg-hang” verhouding. Wanneer je hier uit bent kun je verder met het bepalen van het aantal planken, kledingrekken, lades, etc. Kijk hierbij ook naar de hoeveelheid kleding die in de kast moet kunnen passen.
Stap 3: Bouwtekening kiezen
Wanneer je de indeling en afmetingen van de inloopkast hebt gekozen kun je verder met het kiezen van een geschikte bouwtekening. Kijk goed of de bouwtekening aan al jou wensen voldoet en of de afmetingen passen op je gekozen locatie.
Stap 4: Haal de benodigde gereedschappen en materialen in huis
Als je een goede bouwtekening hebt gekozen kun je door met het aanschaffen van de juiste materialen en gereedschappen. Lees hierbij goed de materiaal lijst op de bouwtekening en kies de juiste houtsoort voor het maken van de inloopkast.
Stap 5: Inloopkast in elkaar zetten
En dan de laatste maar ook meteen de leukste stap: Het in elkaar zetten van de inloopkast! Volg hierbij goed de stappen op je bouwtekening en meet alles goed na. Lees en kijk ook goed naar de plaatjes en teksten op de tekening zodat je niets over het hoofd ziet.
Veel succes met het maken van je eigen inloopkast!